I denne måned er det ØKOtober og vi har derfor fokus på økologi. Økologi er helt basalt videnskaben om forholdet mellem levende væsner og mellem dem og deres miljø. Men hvad dækker begrebet ’økologi’ egentligt over når det kommer til kød og animalsk produktion? Det tager vi et nærmere kig på herunder.
Økologi og animalsk produktion
10.10.2018Dyrevelfærd: Dyrevelfærd er noget af det vigtigste i det økologiske landbrug. Økologiske høns, køer, svin og andre husdyr skal have god plads til at bevæge sig på og får økologisk grovfoder. Endvidere har de, når årstiden tillader det, adgang til udearealer. Økologiske landmænd arbejder for at forebygge sygdomme frem for at behandle dem. De har øje på at øge dyrenes sundhed ved at lade dem leve så naturligt som muligt, uden at stresse dem.
Økologiske køer: Når du køber din mælk økologisk, er det garanteret at den kommer fra køer, der er på græs i sommerhalvåret fra april til november, hvor de får masser af motion og frisk luft.
Økologiske grise: Den økologiske so skal bo i en hytte på en mark når den føder sine unger. På marken kan grisene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér. Griseungerne får lov til at die hos deres mor indtil de er minimum 7 år gamle. Det er med til at give dem et robust immunforsvar, som beskytter dem mod sygdomme. Efter de syv uger kommer grisene typisk ind i en stald, dog stadig med adgang til udendørsarealer.
Økologiske høns: Når du køber økologiske æg, kan du være helt sikker på, at hønsene har haft god plads og adgang til det fri. Økohøns skal have mulighed for at skrabe og tage støvbade og de får økologisk foder. Det er desuden et krav at de har mindst 4 m2 udeareal pr. høne.
Økologiske æg: I økologiske æg kan du være sikker på, at blommens farve er naturlig, for det er nemlig forbudt at putte syntetiske farvestoffer i foderet til høns og andre husdyr. Blommens farve kan variere fra meget gul til det mere blege hen over året, da farven afhænger af foderet, hvilket der er forskel på, alt efter om det er sommer eller vinter.
Økologiske kyllinger: Økologiske slagtekyllinger skal være af en langsomt voksende race, så kyllingens krop udvikler sig harmonisk. Ligesom hønsene har de godt med plads, siddepinde i stalden og kan komme ud og rode og skrabe i jorden. Når du tilbereder en økologisk kylling, vil du måske lægge mærke til at den har en anden tekstur i kødet, fordi den har fået mere motion og har en anden muskelsætning end en konventionelt avlet kylling. Derfor skal den også steges lidt længere og ved en lavere temperatur i ovnen. Da økologiske kyllinger skal have økologisk foder, mere plads og lever længere, kan det ikke undgås at de bliver dyrere at producere.
Se vores store udvalg af økologiske produkter her
GÅ TILBAGE