Torben Blok fra Økologisk Landsforening tager os bag om fænomenet "fleksitarer", og om det er en tendens der er kommet for at blive.
Vegetarer på deltid
15.04.2017Kombinationen af vegetar og ikke-vegetar har fået en titel, som er blevet omtalt meget i den senere tid – nemlig fleksitar. En fleksitar er en person, som både spiser kød og grønt nogle dage og udelukkende vegetabilske produkter andre dage. Der kan være flere forklaringer til hvorfor, dette fænomen har vundet indpas.
”Det er en tendens, som er meget præget af, at folk i større grad ønsker at spise økologisk. De penge man bruger i køkkenet på at købe lidt dyrere økologiske varer, vælger man måske at spare på kødbudgettet. For at få en jævn fordeling på tallerkenen og følge kostrådene, giver det også rigtig god mening, at mange bevæger sig i den retning” forklarer Torben Blok, der er markedschef for Foodservice hos Økologisk Landsforening.
Tendensen har været stigende over de seneste år, og selvom mange af de særligt økologisk certificerede køkkener går i denne retning, betyder det ikke, at det heller ikke kan mærkes ude hos de traditionelle køkkener. ”Jeg tror, at der mange steder er en stærk tradition for at spise varme retter. Men på trods af det, så tror jeg mange tager et aktivt valg om at vælge mere og mere grønt på deres tallerkener. Og så tilpasser køkkenerne sig meget naturligt efter det” fortæller Torben.
Selvom grøntvarerne er på vej frem, mener Torben også, at det har en mulig indvirkning på det kød, vi spiser. ”Grønt er klart i vækst, men omvendt tror jeg også, at vi kommer til at blive mere kvalitetsbevidste omkring kød. De dage vi spiser kød, vil vi have bedre kød og måske endda helt nye typer kød” fortæller Torben.
Fleksitar-bølgen kan ifølge Torben også være med til at skubbe til kreativteten ude i køkkenerne og drive en udvikling og forskellighed af køkkenernes smagsoplevelser. Dette kan både være i form af, at køkkenerne genopdager nogle af de gamle og traditionelle råvarer, som ellers er gået i glemmebogen, men også køkkener, som gerne vil være trendsættere indenfor hvordan, grønt skal anvendes. ”Jeg tror klart, vi kommer til at se flere og flere spændende nyfortolkninger af hvordan, man bruger grønt i retterne. Man vil stadig bruge de traditionelle gulerødder eller rodfrugter, men man vil i højere grad også bruge dem i retterne på helt nye måder. Vi kan se, at håndværket og lysten til at udfordre og udnytte årstidens grønt er i højsædet hos køkkenerne over hele landet, og den opblomstring og lyst til at arbejde kreativt med råvarerne er en udvikling, jeg tror, er kommet for at blive” afslutter Torben.
GÅ TILBAGE