Tarteletten har en helt særlig plads i vores kulinariske hjerte. Både i det moderne og i det autentiske køkken er der stadig god plads til klassikeren, der kan varieres i det uendelige.
Tarteletter - Folkekøkkenets kronjuvel
14.11.2018Begrebet tartelet stammer oprindeligt fra det franske ’tartelette’ og betyder ’lille tærte’· En tartelet består af små skåle af enten butterdej eller mørdej, bagt i forme og fyldt med stuvning af forskellig art.
Måske er tarteletten ikke rent æstetisk det danske køkkens svar på en påfugl, men på trods af dette, er mange enige om, at det er en spise for folket. Den var tæt på at blive kåret som Danmarks nationalret, men tabte til stegt flæsk med persillesauce.
De fleste spiser tarteletten med høns i asparges, kylling og kødboller eller med rejer i asparges. Men da ’tartelet’ jo egentlig blot er et finere begreb for ”beholder”, kan den jo fyldes med alskens herligheder. Har du eksempelvis smagt den med chili con carne? Eller i en vegetarisk version med sød kartoffelcreme? Hvad med som dessert med vaniljeis og chokolade?
Ligegyldigt hvordan du foretrækker at servere dine tarteletter for dit køkkens gæster, er det en spise, der er kommet for at blive. Så hvorfor ikke prøve at variere fyldet og måske ovenikøbet overraske og imponere med anderledes tarteletter?
Hvis nyfortolkningerne ikke er noget der frister, så er den gammeldags version alligevel altid et stort hit, med en uforlignelig træfsikkerhed blandt gæsternes smagsløg.
Opskrift på tarteletter med kylling i asparges
GÅ TILBAGE