Kend dine urter

Kend dine urter

Krydderurter som fx basilikum og rosmarin er en del af grundpensum, når man skal arbejde med smag. Men som med alt andet, så udvikler både smagsløg og trends sig også. Vi sætter derfor fokus på nogle af de nyere krydderurter, som er ved at vinde indpas i de danske køkkener.


Ramsløg

Urten har et højt indhold af C-vitamin og bruges nærmest som grøntsag i flere lande og kan bruges til mange forskellige retter både som dampet og rå. Brug de unge blade for at få den fineste smag. Du finder den i kystnære skove, lunde og småkrat. 
Sæson: Maj-juni.


Skovsyre
Kaldes også surkløver grundet den fine kløverform og syrlige smag. Den kan bruges som et friskt element i både det salte og det søde køkken. Du finder den i næsten hele landet i åbne områder mellem træer, hvor der er mindre sol. 
Sæson: Næsten hele året, men blomstrer i april-juni.

Brændenælde
Urten er rig på A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og har desuden et højt indhold af protein. Brug de friske nælder til fx suppe, stuvning eller som krydderurt. Du finder den næsten overalt i hele landet, men husk handsker.
Sæson: Marts-juni.


Skovmærke
Urten bruges til madlavning og til at fremstille snaps og kryddervin. Den har et højt indhold af kumarin, som er en af de bærende smagsgivere i kanel. Du finder den i det meste af landet i skovbunden samt langs hegn, grøftekanter og parker.
Sæson: Marts til oktober.


Syreblomst
Historisk brugt som medicinurt grundet det høje indhold af forskellige beskyttende kemikalier, men kan med sin syrlige smag med fordel bruges i stuvninger, supper og salater. Du kan både bruge blomst, stilk og blade. Du kan dyrke den i drivhus og høste ca. 8 uger efter såning.


Skvalderkål
Mange tror, at skvalderkål er ukrudt, men den kan sagtens bruges som salat. Brug de spæde blade, hvis du skal spise den rå. Ellers kan den dampes eller sauteres og bruges som alternativ til spinat. Du finder din i skovbunden og i muldjorden i din egen have.
Sæson: Juni-august.


Stedmoderblomst

Den er ikke kun smuk, men også en fin detalje i madlavningen. Smagen er meget diskret, og du kan anvende blomsten i salater, som pynt til kager og ostefade. Du planter den selv i havekrukker eller altankasser.
Sæson: Forår og sommer.


Løgkarse
Egentlig en ukrudtsplante, men den er både smagfuld og let at bruge i køkkenet. Indeholder bl.a. sennepsolier, som stimulerer appetitten. Du finder den i udkanten af marker, skove, hegn samt buskadser i parker og haver. Sæson: Hele året, men bedst i det tidlige forår før blomstring.


Fuglegræs

Dækker jorden som et grønt tæppe med små hvide blomster. Fuglegræs er let at finde, smager af ærteskud og kan parres med de fleste retter. Du finder den, hvor der er grønt og frodigt, fx i byer, langs hegn og store engområder.
Sæson: Hele året, så længe der ikke er frost.


Bronzefennikel
Det er en flot og karakteristisk plante med velsmagende skud. Sørg for at klippe ved overgangen mellem den fine og den mere fiberfyldte del af skuddet. Bladene er dejlige som krydderurt – ikke mindst til fisk.
Sæson: Juni.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer