Jordskokker er i sæson netop nu - Der er masser af muligheder for at bruge den i dit køkken.
Jordskokker - Sæson i november
27.11.2017EN HILSEN FRA MARKEN
Jordskokker dyrkes som kartofler. De er utrolig taknemmelige at dyrke og eminent gode til at formere sig. Planten, der er i familie med solsikken, bliver hurtigt 2 meter høj og blomstrer meget flot - nogle blåt, nogle hvidt, nogle gult.
SORTSFORSKELLE
Rå jordskokker er sprøde, nøddeagtigt søde og en anelse metalliske i smagen. Kogte er de milde, søde og med noter, som minder om skovbund og artiskok, uden at de er direkte beslægtet med sidstnævnte. Den søde smag stammer fra sukkerstoffet inulin, som snyder ens smagsløg til at tro, at alt det man spiser og drikker efterfølgende også smager sødt. Inulin er også årsagen til, at mange får luft i maven når de spiser jordskokker, fordi sukkerstoffet ikke kan omdannes i kroppen. Gourmet Roots-projektet, der er støttet af Fødevareministeriet, har vist, at sorterne har helt forskellige egenskaber. Fx har sorten Draga aroma og smag af hasselnød og ærter og en melet konsistens, når den koges, som gør den særligt god til supper og puréer. Sorten Mari har til gengæld knapt så meget nøddesmag, er kogefast og ekstra sprød i rå tilstand, hvilket gør den velegnet til salater. Prøv dig frem med forskellige sorter – forhør dig hos din grøntgrossist – og opdag hvilken sort du bedst kan lide at arbejde med.
- Skur dem godt med en børste i stedet for at skrælle dem – en skræller flytter hurtigt op til 30% spiselig jordskok til skraldespanden, et spild som let kan undgås.
- Giv jordskokker kontrastsmag med særligt sur og bitter tilsmagning. Citronsaft og -skal er gode følgesvende og hindrer samtidig brunfarvning af de rå jordskokker i salatskålen.
- Overhæld jordskokken med en varm syltelage, fx hyldeblomstsaft og lagereddike. Det er et godt tilbehør til pålægsfadet.
- Kog jordskokken med i kartoffelmosen, bag dem langsomt til de nærmest karamelliserer og server dem til kødretter og i lune salater med urt.
- Er jordskokken blevet træt og blød, kan du gøre den sprød igen med iskold iblødlægning i vand