Forlæng holdbarheden af dine grøntvarer

Forlæng holdbarheden af dine grøntvarer

Vi giver dig her 8 gode tips til hvordan du kan forlænge holdbarheden af dine grøntvarer.

Tip #1 - Undgå udtørring
Da frugt og grønt har et meget højt vandindhold, er det vigtigt at forhindre udtørring. Fornuftig emballering i kølerummet med f.eks. plastikposer/plastiktæpper er derfor vigtigt. Hvis du sørger for at holde en lav temperatur i opbevaringen, opretholde en høj luftfugtighed og samtidig opbevarer grøntsagerne mørkt, så formindskes sandsynligheden for udtørring. Løbende vandforstøvning kan derudover også hjælpe til med at holde grøntsagerne friske længere. Husk også at få varerne i kølerummet hurtigt efter modtagelse. Bagende sol kan på bare 15 minutter betyde 1 dags kortere holdbarhed.

Tip #2 - Genoplivning af gulerødder
Gulerødder er, selv efter de er taget op af jorden, en levende grøntsag. Det betyder, at gulerødder kan få et hvidligt og kedeligt skær og med tiden kan tørre ind. Sker dette, så læg straks gulerødderne i koldt vand. Efter kort tid har gulerødderne genoptaget væske og er samtidig både blevet pænere i udseendet og mere spændstige.

Tip #3 - Bananer, æbler og kartofler – bedste venner og fjender
Når bananer og æbler ligger sammen ved stuetemperatur, afgiver æblerne modningsgasset ethyl, som får bananer til at modne med ekspresfart. Ethyl kan dog også have positive effekter. Opbevares kartofler eksempelvis sammen med æbler, kan udskillelsen af ethyl hjælpe med at forhindre kartoflerne i at spire. Overvej derfor grundigt hvilke grøntsager, du opbevarer sammen. 

Tip #4 – Vælg den rigtige emballage
De fleste vil gerne undgå at champignon får en slimet konsistens, og derfor er papirposer oplagte at opbevare svampe i, da de i modsætning til plastikemballage absorberer unødigt fugt. Rosiner skal derimod ikke have for meget ilt og kan med fordel opbevares i plastikposer, hvor luften er presset ud.

Tip #5 – Overvej de grøntvarer du opbevarer i køleskabet
Det meste skal på køl, men nogle grøntsager har det også godt udenfor køleskabet. Hvis du vil have den bedst mulige og gode smag ud af tomater, så opbevar dem evt. udenfor køleskabet. Hvis tomater opbevares i køleskabet, kan den gode smag forsvinde.

Avocadoer, kartofler, bananer og basilikum modnes optimalt udenfor køleskabet, så vent med at lægge dem på køl indtil, de har den rette modning. Skal du i øvrigt kun bruge halvdelen af avocadoen, så lad stenen blive i og pres lidt citron udover – det forlænger holdbarheden yderligere.

Tip #6 - Skræl og vask senere
Vent med at vaske og skrælle grøntsagerne til sidste øjeblik, inden du skal bruge dem – så sikrer du dig den længste holdbarhed.

Tip #7  - Vask bær i eddike
Selvom det er en god ide at vente med at vaske og skrælle grøntsagerne til når, de skal bruges, kan du faktisk forlænge levetiden på dine bær ved at skylle dem i eddike inden, du lægger dem i køleskabet. Det fjerner de bakterier på overfladen, som er skyld i, de med tiden mugner.

Tip #8 – Vask krydderurterne i olivenolie
Hvis dine krydderurter er ved at blive overmodne, så kan du overveje at opbevare dem i en bøtte hvorefter, olivenolie tilsættes. Det kan forlænge holdbarheden på dem i op til flere måneder.

GÅ TILBAGE