Bananer er den mest solgte frugt på det danske marked - måske pga. dens alsidige anvendelse i madlavningen. Bananerne har dog, før de lander i jeres køkken, været på en lang rejse.
En populær frugt
08.03.2019Mange tror, at bananerne kommer fra en palme, men faktisk er bananplanten en af verdens største urter. På under et år vokser den fra et lille strå på størrelse med et græsstrå til en tre-fire meter høj plante. Bananerne, der er grønne når de høstes, bliver herefter pakket i containere, som køles ned til omkring 14 grader for at bremse modningen. Dernæst bliver de lastet på fragtskibe, som sejler til havne i hele verden. Selvom der er specialproduktion af bananer over hele verden, så foregår majoriteten af verdensproduktionen i Mellem- og Sydamerika.
Bananerne vi har i sortiment, lander almindeligvis i de store europæiske havne i Rotterdam, Amsterdam eller Hamborg, og bliver herefter fragtet med lastbil til vores tætte samarbejdspartner i Køge. Lastbilerne der fragter bananerne fra havn til modningslageret, kører udelukkende med bananer, da temperaturen, man fragter øvrigt almindeligt grønt ved, er for kølig til de umodne bananer.
Kontrolleret modning
Når bananerne ankommer i Køge, bliver de anbragt i et stort, nybygget modningsrum, hvor man holder dem under kontrollerede temperaturer, indtil de opnår de rigtige farver. Her bruger man også gasarten ethyl (som også afgives af eksempelvis æbler) til at styre modningsprocessen. Man bestemmer bananers modenhed på en skala fra 1-7. Kategori 1 er en umoden, grøn banan, kategori 4 er en gul banan med grøn spids og kategori 7 er en ren gul banan med mørke pletter. Oftest er det bananer fra kategori 4-7, der havner ude i køkkenerne. Flere køkkener har dog aftalt med deres grøntkonsulent at modtage halvdelen af leverancen som gule modne bananer og den anden halvdel som grønne bananer, man kan modne videre i køkkenet. På den måde kan man dække sit køkken ind med en uges forbrug af altid lækre, modne bananer.
Grønne bananer
Man ser dog fra tid til anden godt se, at der er flere grønne bananer på markedet end gule. Det kan skyldes flere ting. Oplever man eksempelvis en storm på ruten, kan det forsinke et skib med en hel dag. Tropiske orkaner kan også være hårde for plantagerne, og da det tager omkring 8-9 måneder at bygge en plantage op, kan det i orkan-sæsonen, nogle gange være nødvendigt at skifte leverandør. Begge dele kan påvirke leverancerne af bananerne, og for at følge med efterspørgslen, kan man i perioder se, at der sendes flere grønne bananer ud på markedet.
Bananer er populære gennem hele året, men det ses, at der i sommeren sker et lille fald i forbruget blandt kunderne hos os, men hvor forbruget af særligt bær stiger en del. Ellers er og bliver bananen en populær frugt gennem året.
Sunde og alsidige
Bananer er udover at være mættende, en frugt, der på mange måder anses som sund for kroppen. Den er rig på både antioxidanter, magnesium, jern og kalium og menes også at være god for både blodtryk, blodprocent, hjerte og knogler.
Som inspiration har vi her samlet nogle opskrifter, der kan give god inspiration til, hvordan du kan servere landets mest populære frugt for dine gæster.
Mango og banan smoothie med havtorn
Chokoladedessert med karamelliseret banan
GÅ TILBAGE