Netop nu er det sæson for de søde, danske jordbær, som mange forbinder med smagen af sommer. Læs mere om det velkendte bær og hvordan en innovativ dyrkningsmetode har forlænget jordbærsæsonen herhjemme.
Danske jordbær er smagen af sommer
02.07.2020Vi kender den allesammen. Den fantastiske smag af solmodne, danske jordbær. Det er smagen af sol, og for mange er det smagen af skønne sommerminder.
I Danmark er vi kendte for vores kvalitetsjordbær, som har en helt fantastisk sødme og intens smag. Der findes en lang række forskellige jordbærsorter, og herhjemme er Polka, Korona og Senga Sengana nogle af de mest almindelige.
Ny dyrkningsmetode forlænger jordbærsæsonen
De traditionelle dyrkningsmetoder har fået benhård konkurrence af tunneldyrkning, som er en ny metode, der kan forlænge jordbærsæsonen betydeligt. Her dyrkes jordbærrene i tunneloverdækninger på friland, hvor tunnellerne opvarmes af solen, mens planterne er beskyttet mod regn og blæst. Dette er med til at give jordbærplanterne helt optimale vækstforhold. Samtidig får planterne ro til at udvikle store velsmagende bær. Hvor en jordbærsæson tidligere varede mellem 5-6 uger, gør den nye, innovative dyrkningsmetode det muligt at strække sæsonen fra maj og helt indtil frosten sætter ind omkring oktober måned.
På Hyldetoftegård, som ligger ved Skælskør, driver Søren Olesen og Anne Birgitte Duus landbrug, hvor de producerer skønne, danske bær. Hos Hyldetoftegård har de omlagt over halvdelen af deres jordbærproduktion til tunnelsystemer, og på den måde kan de nu tilbyde danske bær i en længere periode. Samtidig bevirker metoden, at de selv i regnfulde perioder kan levere dagfriske bær, som de altid pakker på gårdens eget pakkeri.
"Efter vi har omlagt størstedelen af vores produktion til tunnelsystemer, har vi kunnet tilbyde danske bær over en længere periode. De første jordbær kommer typisk i maj, mens hindbær og brombær er klar i løbet af juni", fortæller Søren Olesen, ejer af Hyldetoftegård.
Den karakteristiske smag af danske jordbær
Det særlige ved de danske jordbær er, at de plukkes, når de er modne. Herefter bliver de hurtigt kølet ned og leveret til forbrugerne. Det er den korte vej fra plukning til forbruger, der sikrer den intense og sødmefulde smag, som er helt karakteristisk for de danske jordbær.
Find inspiration til retter med jordbær
På hjemmesiden finder du et væld af skønne opskrifter med jordbær. Nedenfor har vi samlet et lille udpluk som inspiration til dig:
Jordbærsalat med parmesan og balsamico
Oksebryst med stuvede asparges i vol au vent samt nye kartofler og syltede grønne jordbær
Vidste du, at jordbær ikke er et rigtigt bær?
I virkeligheden er jordbærret slet ikke et bær men en nød, som også kaldes en flerfoldsfrugt. De små, lyse prikker på jordbærret er nødder, mens det røde bær er udvendigt frugtkød, som holder på nødderne.
GÅ TILBAGE