Laks på grillen

Laks på grillen

Fisk gør sig fantastisk på grillen – og laks er her ingen undtagelse. Du får her en række enkle tips til hvordan du kan få mere succes med dette fantastiske kød.

Som med alt fisk, så skal laks grilles nænsomt og følger reglen ”hellere for lidt end for meget”. Dermed er laks også et stykke kød, der er meget hurtigt at tilberede.


En ren grill & olie
Hvis du tilbereder din laks direkte på grillen, så skal grillens overflade helst være helt ren. Overskydende madrester sidder nemt fast i det sarte kød og kan gøre det mere udfordrende at tage kødet af grillen. Sørg desuden for at pensle laksen ind i olie, hvilket mindsker sandsynligheden for, at kødet sidder fast. Sidst, men ikke mindst er det væsentligt at vælge den korrekte stegetemperatur - laks tilberedes bedst ved medium varme på grillen.


Den optimale tilberedningstid
Varigheden laksen skal være på grillen, afhænger mest af alt af hvor tyk din laksesteak eller hele laks er. En tommelfingerregel er, at en laksesteak på 2,5 cm tykkelse, der grilles direkte på grillen, skal have cirka 4-6 minutter. Griller du laksen i stanniol eller i en bakke, eller en hel laks (eller tykkere laks), så skal du øge denne tilberedningstid. Hold øje med, når der kommer lidt hvid væske op fra kødet – så er kødet klart.

Husk at laksen – ligesom kød – også steger videre, efter du tager det af grillen. Bruger du et stegetermometer, så fjern laksen fra grillen, når den når en temperatur på cirka 50 grader, og lad den hvile i cirka 5 minutter. 

Du behøver ikke vende laksen på grillen, og du kan derfor vælge udelukkende at tilberede kødet på skindsiden. Hvis du ønsker lidt sprødhed på kødsiden, så giv den kun ganske kort tid herpå. På den måde sikrer du, at laksen bevarer så meget af sit fedt- og væskeindhold som muligt.

Har du en laks uden skindside på, så kan du med fordel placere den på grillen ovenpå et stykke folie, eller i en foliebakke – så tilberedes kødet mere nænsomt. Kødet skal helst være glasklart i midten – så ved du, at kødet har fået en tilpas tilberedningstid.


Ryg selv laksen

Som med alt andre fede fisk, så er laks oplagt at ryge. Her kan du med fordel bruge en hel lakseside som pakkes ind i stanniol. Placér røgtræet enten på risten eller i en røgboks. Vent herefter på at røgen udvikler sig, og læg derefter laksen på grillen. Du kan se en række af de spændende røgmetoder – og hvilket røgtræ du kan bruge til laks og fisk i vores artikel om dette emne lige her.


Krydderier, marinader og toppings
Laks gør sig fantastisk sammen med forskelligt – og meget krydderi og passer dermed perfekt til grillen. Krydderurter, citron, mælkeprodukter og meget mere, er oplagt som komponenter til laksemarinaden, og den topping du vælger at drysse over laksen, kan grilles gylden og sprød sammen med fisken. Toppingen kan være medvirkende til at give en lækker skorpe på fisken, hvilket kan minimere behovet for at grille laksen direkte på kødsiden.

 

Laks gør sig fantastisk på grillen, og der kan opnås mange forskelligartede resultater ved at eksperimentere med alt fra steaks til hele laksesider, marinader, krydderier og meget mere. Husk at hvis du ønsker et stykke mere fast kød, så kan laksen ”rimmes” inden tilberedning (drysses med lige dele salt og sukker) og sættes på køl – helt op til dagen før brug afhængigt af hvor fast kød der ønskes.

Vi har fundet et udvalg af forskellige typer laks nedenfor, og du kan finde mange flere på vores webshop.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer