Læs hvordan kystlandingspladsen Thorupstrand, kendt fra TV2's "Gutterne på Kutterne", er Danmarks ældste og sidste bastion for frisklandede fisk. Thorupstrand er håndplukket leverandør af Fantastisk Frisk Fisk & Skaldyr.
Fiskeri på naturens betingelser i Thorupstrand
24.10.2017Den sidste bastion
Thorupstrand er den sidste store kystlandingsplads i Danmark, hvor der ca. 200 dage om året landes frisk, bæredygtig fisk fanget af de karakteristiske lyseblå og røde fiskekuttere. I Thorupstrand er de mange fiskere gået sammen i et fælles fiskerlaug om at købe kvoter, som er forudsætningen for at kunne fiske i dag. ”Hvis ikke vi var begyndt at købe kvoter i 2007, havde der ikke været fiskeri på Thorupstrand” fortæller Thomas Højrup, formand for Thorupstrand Fiskerlaug.
Historisk fiskeri
Aktiviteten og traditionen bag Thorupstrand går næsten 1000 år tilbage. ”Vi siger ofte i spøg, at Thorupstrand er Danmarks ældste arbejdsplads” fortæller Thomas med et smil. Og den gamle tradition kan tydeligt ses på eksempelvis den måde, skibene er konstrueret på. ”I princippet er fiskekutterne bygget som vikingeskibe – de er både bygget efter oldgamle principper men er på samme tid hypermoderne” forklarer Thomas. Skibene er nemlig klinkbygget og nittet sammen, og det giver kutternes skrog en utrolig fleksibilitet, der gør, at de kan tåle at lande på sandrevlerne. Dette er i særdeleshed vigtigt, når bølgerne ofte bliver over 2 meter høje.
Kendt fra TV
På TV2 er der i nu 3 sæsoner blevet vist programmet ”Gutterne på Kutterne”. Og netop denne eksponering af 5 unge fiskere fra Thorupstrand på TV har da også haft sine klare fordele for fiskerlauget. ”Gutterne på Kutterne på TV2 har været en fantastisk måde for os at vise, hvordan hverdagen er for en fisker i Thorupstrand, og at der faktisk er masser af livsperspektiv heroppe, i hvad nogen vil kalde for ’Udkantsdanmark’. Og så har der været sort af mennesker heroppe over sommeren, som gerne vil op og smage på den gode fisk, de kender og måske få et billede sammen med en af fiskerne” fortæller Thomas.
Fokus på bæredygtighed
Da det er bundfiskeri, der foretages ved Thorupstrand, er der netop stort fokus på at værne om havbunden. ”Jo mere skånsomt vi behandler havbunden, jo mere beskytter vi grundlaget og kvaliteten af vores fangst. Dét, at vi behandler fisken bæredygtigt fra fangst til afsætning, gør, at man i høj grad også kan smage det på fisken, når den kommer ud på tallerkenen i køkkenerne” fortæller Thomas. ”Og ikke desto mindre så lander kutterne på Thorupstrand jo dagligt, hvilket også giver en udpræget friskhed af vores fisk” uddyber Thomas.
Store fremtidsperspektiver
På trods af at der i medierne ofte tales om fraflytning og afvikling af landdistrikterne, så sker der helt andre ting i området omkring Thorupstrand. ”Området bugner herude med nystartede familier og barnevogne, og det synes jeg virkelig, man kan mærke i forhold til omgivelserne. Der er grundudstykninger, hvor der er fuld gang i nybyggeriet, og i vores nye pakhus er der faktisk lige kommet en ny husmoderforening, som man kender det fra gamle dage” fortæller Thomas.
Selvom Thorupstrand er den sidste bastion for det ”gamle” fiskeri i Danmark, så tror Thomas også på, at der kan være perspektiv i den mediedækning og fokus, der er på fiskerne i Jammerbugten. ”Kvoterne skal betales hvert år, uanset fangst eller ej, så det kræver et utroligt stort sammenhold fiskerne imellem. Det er ingen hemmelighed, at vi forsøger at inspirere andre til at kigge vores vej og påvirke branchen i en mere lokal og bæredygtig retning” fortæller Thomas.
”Det, at fisk fra Thorupstrand er i sortiment hos BC Catering, er vores måde at sige, at vi gerne vil levere og udbrede brugen af friskfanget kvalitetsfisk ude i de danske køkkener” afslutter Thomas.
Fantastisk Frisk Frisk Fisk fra Thorupstrand fås i sortiment hos BC Catering.
GÅ TILBAGE