Blæksprutte er normalt noget der forbindes med mad fra Middelhavet eller Asien. Men vi har faktisk også blæksprutter i de danske farvande og du kan også arbejde med det spændende kød i forbindelse med klassiske, nordiske råvarer.
Blæksprutte er ikke så eksotisk som du tror
20.09.2018Der findes omkring 10 forskellige arter af blæksprutter i Danmark. De kan opdeles i to grupper, nemlig de ottearmede og
de tiarmede. Blæksprutter med otte arme kravler på havbunden, mens de tiarmede svømmer.
Generelt ved man ikke så meget om de danske blæksprutter, da der ikke er den store tradition for at spise blæksprutte herhjemme. De færreste findes dog i danske farvande hele året, da de overvintrer på dybt vand ved Portugal.
Hvordan tilbereder man blæksprutte?
Blækspruttekød er både magert og smagfuldt og kan tilberedes på forskellige måder. Man skal dog passe på, da den fine tekstur nemt kan blive lidt gummiagtig, hvis man steger den for hårdt. Den tiarmede blæksprutte er især nem at tilberede, og man kan bruge kroppen og tentaklerne. Man kan uden problemer skære fisken i helt tynde strimler, salte den og spise den rå.
Ellers kan man kan skære blæksprutten i ringe og lynstege dem på en varm pande. Her bruger man ”kappen” til at lave ringe. Man kan også panere og fritere ringene, som det kendes fra fx det græske køkken. Blæksprutterørene kan farseres og tilberedes stille og roligt, indtil fyldet er færdigtilberedt. Du kan også prøve at confitere de farserede blæksprutterør i andefedt.
Husk altid at rense blæksprutten for indmad og blæk.
Rå blæksprutte med agurk, kefir og bronzefennikel
5 Personer
Rå blæksprutte
1 tiarmet blæksprutte
Salt
Saltet agurk
100 g agurk
1 g salt
Bronzefennikel-olie
50 g bronzefennikel
1 dl neutral olie
Salt
Kefir med peberrod
2 dl kefir
5 g peberrod Salt
Fremgangsmåde:
Rå Blæksprutte
Rens blæksprutten og kom de rensede blæksprutterør på frost i 3-4 timer. Skær de frosne blæksprutterør i tynde skiver på et mandolinjern. Krydr skiverne med salt.
Saltet agurk
Flæk agurken på langs og skær den ud i trekanter. Kom trekanterne i en skål og krydr dem med salt.
Bronzefennikel-olie
Kom bronzefennikel, olie og salt i en blender og blend det til en helt grøn olie. Sigt olien igennem et klæde.
Kefir med peberrod
Riv peberroden på den fine side af et rivejern. Kom den revne peberrod i en skål sammen med kefir og rør det sammen. Smag til med salt.
Ved servering
Skrab spåner af peberroden med en skarp kniv og anret kefiren i en skål. Anret blæksprutte og agurk i skålen og fordel bronzefennikel-olien ud over retten. Pynt af med bronzefennikel og peberrodsspåner.
Herunder kan du se hvordan du renser en frisk blæksprutte
GÅ TILBAGE