Hvordan forbereder man sig på et VM for kokke? Det er hele Danmarks ære, som er på spil, når Kenneth Toft-Hansen om blot 50 dage skal dyste mod verdenseliten i finalen ved Bocuse d'Or.
Kun 50 dage til det går løs i Lyon!
11.12.2018Det er en tid, hvor vi går og tæller ned – og ikke kun til jul. Der er nemlig nu 50 dage til finalen i Lyon! Det kan godt være, nogle synes, der er længe til jul, men for Kenneth Toft-Hansen er de 50 dage til VM ikke meget. Teamet er nået vanvittig langt, men der er stadig meget, der skal nås, når man, som Kenneth siger, vil være med helt fremme i feltet. Her er en status på arbejdet i Bocuse d’Or-køkkenet.
Kampen imod uret
Teamet gik i slutningen af november ind i en ny fase, der handler om at lave de to konkurrenceretter på tid og servere dem for et publikum. Der er nu prøvemiddage hver torsdag og lørdag, og sådan fortsætter det ind i januar. Smagningerne er gået godt, selvom det er en kamp imod tiden. Kenneth fortæller, at han ikke før har oplevet så glade gæster, der giver så meget positiv feedback på retterne, så det er god motivation! Det er især fadretten med kalvekam, der har fået meget ros med på vejen.
Udfordringerne er primært - og selvfølgelig - tiden: "Vi spænder buen rimelig hårdt og udnytter hvert sekund. Derfor kæmper vi stadig med tiden og med at få al logistikken til at passe. Der er for eksempel rigtig mange skaldyr, der skal ordnes, så der kæmper vi med at gøre det så hurtigt som muligt. Der skal arbejdes hårdt til det sidste," siger Kenneth.
En ny udfordring
Med valget af den famøse chartreuse, som holdene skal lave til tallerkenretten, er der opstået en ny udfordring. Teamet skal nu ikke 'bare' have 14 varme tallerkener klar på samme tid. De skal samtidig præsentere chartreusen for dommerne og derefter skære den i 14 portioner, som skal med på tallerkenerne. Det giver en ekstra logistisk udfordring. Den klassiske franske formret er også en udfordring i sig selv:
”Udfordringen med chartreusen er, at den ikke skal ligne en kage for meget, og at den ikke kun skal være flot i sin hele form, men også, når man skærer den ud og serverer den for dommerne,” fortæller Kenneth.
Smag, smag, smag plus det løse
Smagen, som er noget af det vigtigste ved konkurrencen, arbejder teamet ligesom ved EM på lige til det sidste. Men der er mange andre parametre, der spiller ind på voteringen, så lige nu er det også et projekt at få produceret og finjusteret alt det udstyr, der er uden om maden: fadet, sølvet og diverse forme, der skal bruges under tilberedningen. Der skal også produceres et menukort med flotte fotos af maden og holdet. Det kan selvsagt ikke gøres, før teamet synes, at retter og fad visuelt sidder lige i skabet, men menukortet er i proces i dialog med grafiker og fotograf.
Selvom fokus er på de 50 dage, så har Kenneth og teamet ikke glemt rent, at det snart er jul. Indimellem brager der højlydt julemusik ud af højttalerne i køkkenet, for som bekendt er det en del af træningen til VM at arbejde under ekstreme lydforhold – og en smule horn og bjældeklang.
Dansk Cater er stolt sponsor af Kenneth Toft-Hansen og den danske Bocuse d'Or indsats på rejsen mod finalen i Lyon, som afvikles den 29. og 30. januar. Kenneth er på scenen på førstedagen den 29. januar.
GÅ TILBAGE