Jordbær i et væld af nuancer

Jordbær i et væld af nuancer

Som med æbler, er sorterne, smagen samt udseendet af jordbær mange. Bliv klogere på, hvorfor jordbær er mere forskellige, end man skulle tro.

Danske jordbær
Når de danske jordbær rammer restauranterne og butikkerne, smager og synes det bare af sommer. De forskellige jordbærsorter modner på forskellig tid af året – akkurat ligesom æbler, og det betyder, at jordbærrene har små nuancer i udseende og smag, fra sæsonen starter i juni, og til den slutter i starten af august. Både sød- og surhed varierer i bærrene, og det betyder, at nogle jordbærs er spiseklare, når de plukkes, mens andre er velegnede til syltning. Generelt er bær, som vokser over bladende mere søde, da de dermed kan hente mere sollys.

En stigende del af jordbær-produktionen foregår i en tunnel eller i et væksthus i Danmark. Tunneldyrkning af jordbær har den fordel, at både sæsonen forlænges, og at udbyttet er større, da bærrene bliver mindre påvirkelige overfor vejret og omgivelserne. Langt hovedparten af de danske jordbær dyrkes dog stadig som frilandsjordbær på marker.

Da der findes mange forskellige jordbærsorter (og det kan være udfordrende at kende dem fra hinanden), har vi lavet nedenstående oversigt over nogle af de sorter vi dyrker her i landet.

Dybdahl jordbær
En gammel sort af dansk herkomst. Denne sort var den mest fremtrædende tilbage i 50’erne og 60’erne. Bærrene er forholdsvist store med en meget aromatisk og mild smag.

Elsanta jordbær
Middeltidlig sort med flotte, mørkerøde bær, som er lysere indeni. Et meget robust bær, der kan tåle transport fra marker og drivhuse.

Florence jordbær
Robust plante med stort udbytte af gennemfarvede, mørkerøde bær. Jordbærret har en kraftig, frisk og aromatisk smag.

Honeoye jordbær
En meget populær, tidlig sort med saftige, orangerøde bær, der smager og dufter skønt.

Ostara jordbær
En sort, som har en underudviklet grad af syre, og som består af mellemstore, lyse, røde bær med en frisk og sød smag.

Pineberry
Interessant og anderledes sort af hvide jordbær med røde prikker og en mild smag af ananas. Det er et spiseligt prydbær, der er i sæson fra tidlig sommer og helt indtil frosten begynder.

Zefyr jordbær
Zefyr har ret små bær med en frisk, syrlig smag. Det er en gammel sort, der modner tidligt.

I rette jordbærånd har vi fundet en række retter med jordbær til dine gæster, som du kan lade dig inspirere af her i sommermånederne. Og husk, at du i vores webshop altid finder et væld af sæsonrigtige jordbærsorter fra håndplukkede leverandører i både ind- og udland.

Lammeculotte med kartofler og syltede jordbær

Jomfruhummertatar med grønne jordbær, drænet yoghurt og mynte

Jordbær med bronzefennikel-granité, marengs og hvid chokolade

 

GÅ TILBAGE

Relaterede varer