Danmarks eneste økologiske svampeproducent

Danmarks eneste økologiske svampeproducent

Svampe er lige så alsidige i deres udseende som i deres anvendelsesmuligheder. Læs med her om Tvedemose Champignon, som er landets eneste økologiske producent af svampe. 

Svampe er lige så alsidige i deres udseende som i deres anvendelsesmuligheder. Udover at være en ingrediens, som er standard i de fleste salatbuffeter, så finder svampe også anvendelse i alt fra supper, saucer og pastaretter til salater, gryderetter og meget mere. Svampe har i nyere tid også vundet indpas i de danske køkkener, som en hovedingrediens i kødfrie retter, eller vegetar/veganer-retter, hvor svampenes umami-grundsmag er med til at skabe synergi i retternes smag. Og som med adskillige grøntvarer, kommer også svampe i økologiske varianter, blandt andet fra Tvedemose Champignon, som er landets eneste økologiske producent af svampe.

En fremsynet producent

Ikke alle champignonproducenter tænkte som Tvedemose Champignon tilbage i 1999, da man begyndte at dyrke økologiske svampe. ”Det har været en lang proces, fra vi begyndte at omlægge dele af vores produktion til økologi til hvor vi er i dag. Eksempelvis fandtes der dengang ikke nok hestekompost til produktionen, og derfor var vi nødt til at finde andre forekomster af gødning. Derfor valgte vi dengang at prøve os frem med kyllingegødning, som vi havde hørt udlandet, havde haft godt med held til at anvende. Og sådan blev vi ved med at lære hen ad vejen og optimere vores produktion” fortæller Martin Terkelsen, Salgschef i Tvedemose Champignon. 

 

 

Nøglen er at finde i den rigtige kompost 

Svampene hos Tvedemose dyrkes i dag på kompost, der produceres fra bunden af virksomheden selv. Det betyder, at man kender nøjagtigt de materialer, som svampene lever af og dermed også har styr på alle processerne i dyrkelsen. Komposten laves ved at kompostere halm med hestestrøelse og kyllingegødning. Herefter lægges der et lag spagnum oven på komposten, som svampene vokser op i. Årsagen til anvendelsen af dette er, at spagnummen også indeholder en række enzymer, som aktiverer dannelsen af svampene. Lige så snart at svampene har den rigtige størrelse, håndplukkes de nænsomt for at bevare roden, således man kan tilbyde svampe med så lang en holdbarhed som muligt. Næringen som netop sidder i roden, gør, at svampen holdes frisk i længere tid, og derfor er det også i køkkenet bedst at vente med at snitte svampene til, lige før de skal anvendes i madlavningen. 

En foodservicebranche, der prioriterer det gode danske håndværk

I forhold til foodservicebranchen kan man hos Tvedemose Champignon også tydeligt mærke, at der er en øget bevidsthed om økologiske produkter og ser også et salg, der er i vækst til de professionelle køkkener. ”Der er ingen tvivl om at foodservice har vores fulde opmærksomhed. Vi ser at køkkenerne gerne vil støtte op om lokalt godt dansk håndværk. Og så er man hos køkkenerne i tiden rigtig glade for de økologiske specialsvampe såsom kejserhatte og enoki” fortæller Martin.

 

Kødfrie dage hitter – også i professionelle køkkener

Det store fokus på kødfrie dage, og vegetar/veganer-bølgen er specielt også medvirkende til at øge efterspørgslen på virksomhedens produkter ifølge Martin.”Vi producerer netop varer, der er rige på umami smagen, og det er en kæmpe brugsværdi i eksempelvis vegetar- og veganerretter. De store portobellosvampe er i sig selv hovedingrediensen i et kødfrit hovedmåltid. Og så smager det jo bare fantastisk.” afslutter Martin.

 

Tvedemose Champignon producerer økologiske friske portobello, kejserhatte, bøgehatte, enoki, shiitake og champignon året rundt.

Find de mange spændende svampe på webshoppen, og slip fantasien løs med disse fantastisk alsidige grøntvarer.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer