Sammen med Foreningen for ORIGENALER sætter vi fokus på at fremme den danske biodiversitet. Det handler blandt andet om at bevare produktionen af de gamle grøntsorter, så vi i fremtiden også har et spændende og smagfuldt udvalg af grønt i køkkenet.
Vælg de gamle sorter - for en smagfuld fremtid
06.09.2022Hvorfor bevare ORIGENALERNE?
Biodiversiteten er under pres – også̊ den, der vokser på marken. Derfor arbejder Foreningen for ORIGENALER for at gen-introducere vores danske, hjemmehørende plantesorter i fødevaresystemet – og skabe mere biodiversitet på tallerkenen.
Det hele startede oprindeligt som et pilotprojekt i 2019, hvor Randers Regnskov med Randi Hansen som projektleder og en række økologiske producenter gik sammen om at undersøge og teste, hvordan man kan sikre diversiteten i vores fødevaresystem. Her dykkede man ned i nogle af de gamle nytteplanter, som landmænd igennem historien har dyrket og tilpasset det danske klima.
I dag er fødevareproduktionen baseret på ganske få sorter. Derfor arbejder foreningen blandt andet for at organisere producenter og inddrage de professionelle køkkener i arbejdet med at bevare de gamle sorter i produktionen og dermed diversiteten i vores fremtidige fødevaresystem.
”De gamle grøntsagssorter er vigtige at have i produktion, hvis generne herfra skal være tilgængelige i fremtiden. Sorterne er bl.a. med til at sikre, at man i det professionelle køkken har flere strenge at spille på – både i forhold til smagsnuancer, farver og teksturer. Vi har i mange år interesseret os for lokale fødevarer. Som madfolk ønsker vi, at et steds DNA skal komme til udtryk i råvaren, produktet, måltidet. Med ORIGENAL er vi helt inde konkret at arbejde med DNA, da det rent faktisk handler om at genintroducere og bevare vores danske fødevaregenetiske ressourcer i produktionen – og efterfølgende få dem på menukortet. Det er spændende.”
- Randi Friis Hansen, Projektleder, ORGIENAL
Hvidkål Københavns Torve
Københavns Torve er en tidlig sommerhvidkål, som har et stort, rundt og fast hoved samt en dejlig, sød smag. Den er opstået som en krydsning mellem Ditmarsker Septemberkål og spidskål, og i begyndelsen af 1900-tallet vakte den stor opsigt i udlandet under navnet Copenhagen Market.
Rødbeder Detroit Dark Red
Detroit Dark Red er en tidlig og hurtigvoksende rødbede, som har en karakteristisk rød farve og en sød smag. Den er kuglerund til højrund i formen og har en lille top, og så er den af en meget fin kvalitet.
Spidskål Jersey Wakefield
Jersey Wakefield er en middeltidlig spidskål af høj kvalitet, som tilbage i 1936 var kendetegnet ved at have et længere og smallere hoved end andre sorter. Farven var også mørkere – ofte blågrøn og med talrige, kraftige yderblade. Vægten var større end andre spidskål og blev ofte solgt et stykke hen på sæsonen.
Grønkål Half Tall Curled
Med sorten Half Tall Curled får du her en bladkål, som er en middelhøj, kruset grønkål. Den har en kort stængel og mørkegrønne blade, og med en relativt bitter smag vil den kunne tilføre en vis bitterhed til en ret.
Gå på opdagelse blandt varerne nedenfor eller søg på ORIGENAL på www.bccatering.dk for at se hele vores sortiment
GÅ TILBAGE