Julens grøntsager med et twist

Julens grøntsager med et twist

I julen spiser danskerne fra den danske naturs vintersortiment - det har ikke ændret sig de sidste 150 år. Vi danskere har nemlig en tendens til at vende tilbage til rødderne, når juletiden nærmer sig. 

And, flæskesteg og risalamande har faste pladser på de fleste danskeres juleborde. Julen bringer dog også grøntsager med sig, men disse er dog svært behæftede med traditioner. Vi danskere har nemlig en tendens til at vende tilbage til rødderne, når juletiden nærmer sig. I gamle dage brugte man de råvarer, der var til rådighed, og det afspejler sig i nutidens julemad, hvor f.eks. grønkål og rødkål stadig spiller en stor rolle. 

Der er dog med årene kommet en tendens til, at flere og flere eksperimenterer med de danske grøntsager og frugter i alternative versioner af julemaden. Herunder kan du se, hvordan vinterens grøntsager normalt havner på vores juleborde, og inspiration til, hvordan du kan eksperimentere med traditionerne og give dem et nyt twist. 

Grønkål

Grønkål eller grønlangkål (alt efterhvor i landet man befinder sig) er en klassiker på det varme julefrokostbord og spises ofte til frikadeller, medister eller glaseret skinke. Retten består oftest af sauteret grønkål, kogt op i fløde.

Alternativ grønkål: Du kan lette det tunge julebord lidt ved at servere en frisk og knasende sprøde grønkålssalat med granatæblekerner. Bland grønkål med valnødder, tørrede tranebær og en vinaigrette bestående af olivenolie, æbleeddike, honning, sennep og salt og peber.

Du kan også prøve denne opskrift på Grønkålspuré med rygeost.

 

Rødkål

Rødkål skal der til. Ofte er den hjemmelavet og kan bestå af snittet rødkål, balsamico eddike, rødvin, appelsinsaft, honning og laurbærblade. 

Alternativ rødkål: Selvom julemåltider skal være dejligt fede, kan det være dejligt med et ”helle” i form af en salat. Her kan en rødkålssalat med syltede kirsebær og klementiner gøre godt. Denne salat er sprød og er derfor et godt supplement til kød, kartofler og kogt rødkål (som er forholdsvist blødt). Flere konsistenser på tallerkenen er med til at øge spiseoplevelsen. 

Du kan også erstatte rødkålen med rød spidskål – det gør retten lettere og hurtigere at tilberede, eller prøve denne opskrift på bagt rødkål med creme på rødkålsblade, kastanjer og røde urter.

 

Brunede kartofler

Mange mener, at de brunede kartofler har sin faste plads på ethvert julefrokostbord. Dog leder mange også efter mere fedtfattige alternativer til kaloriebomberne, da de indeholder meget sukker. 

Alternativ til brunede kartofler: For en mere fedtfattig og ”sprød” version kan du prøve at lave dobbeltstegte kartofler. Her ovnbages kartoflerne først, hvorefter de steges sprøde på en pande. Du kan også prøve at servere honning-kartofler som et alternativ til de brunede kartofler. De tilberedes på næsten samme måde, blot med honning på panden i stedet for sukker.

En andet alternativ er denne opskrift på kartofler stegt med andefedt.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer