De sæsonaktuelle rabarber gør sig fantastisk i både bagværk, tallerkenretter og i det sure/salte køkken. Vi har samlet 4 inspirerende opskrifter her.
Alsidige rabarber
23.04.2019Spæde rabarber er altid populære i de danske køkkener og når de første høstes her i april måned, ved man, at foråret for alvor er i gang. Udover at være særdeles karakteristiske smagsgivere, så indeholder rabarber et lavt sukkerindhold og deraf meget få kalorier og har samtidigt et højt indhold af C-vitamin.
Rabarber er faktisk ligeså sure som citroner grundet et højt indhold af oxal- og æblesyre (derfor kan tænderne godt føles lidt ru, efter man har spist rabarber) og derfor bør rabarberstængler tilberedes. Dette kan dog afhjælpes ved at servere rabarber i en ret, der indeholder mælkeprodukter, som kan neutralisere oxalsyren. De små og spæde stængler kan dog dyppes i sukker og spises rå.
Rabarber er meget forskellige i smag og farve. Nogle er små og med fine stilke som eksempelvis jordbærrabarber, mens andre kan vokse og blive næsten halvanden meter høje. Nogle er meget sure, mens andre er knap så sure. Der er også forskel på stænglernes farve fra helt grønne til helt røde og saftens farve kan være fra farveløs til meget rødlig.
Tidligere lægeplante
I flere tusinde år har rabarber været brugt som en lægeplante, da de siges at være gode for fordøjelsen og immunforsvaret, men faktisk er planten relativ "ny" i Danmark, da den først kom hertil i 1835. Planten kommer oprindeligt fra Asien, hvorfra den blev eksporteret til Italien og England, hvor den aldrig rigtig blev rigtig populær. Det gjorde den til gengæld i Norden.
Rabarber kan anvendes på adskillige alsidige måder, og vi har nedenfor samlet en række opskrifter hvor rabarber indgår på både traditionelle – og utraditionelle måder. Velbekomme.
Brændte agurker i agurkeboullion med stegt gris samt fermenterede rabarber og Loke friskost
Skyrmousse med rabarber stikkelsbær
Spoleben glaseret med rabarber, bagte gulerødder og løg
Skyrmousse med rabarber og stikkelsbær
GÅ TILBAGE