Vidste du champignon ikke er en grøntsag og muligvis kan forebygge sygdomme? Bliv klogere på de små hvide/brune vidundere her.
6 ting du ikke vidste om champignon
24.10.2016Champignon er blevet indsamlet i naturen siden oldtiden. I 1700-tallet begyndte den erhvervsmæssige dyrkning i Frankrig, hvorimod man i Danmark begyndte ca. 100 år efter. Champignon er i sæson hele året rundt fra januar til december. Bliv klogere på de små hvide/brune vidundere herunder.
1) Champignon er ikke en grøntsag
Mange er af den opfattelse, at champignon er en grøntsag, men champignon er en svamp og ikke en grøntsag. Svampe hører i stedet til gruppen af biota organismer og er faktisk tættere beslægtet med dyr end med planter.
2) Danske champignon året rundt
Herhjemme dyrkes champignon kommercielt indendøre i store, mørklagte haller med varme og høj fugtighed. Svampene er baseret på naturlig kompost, som blandt andet består af hestegødning, halm og rugkerner.
3) Champignon indeholder kun få kalorier
Med champignon får du de byggesten, kroppen har brug for, uden der følger mange kalorier med, da champignon primært består af vand. De har få kulhydrater, meget lidt fedtstof, ingen kolesterol og et højt indhold af proteiner, fibre, vitaminer og mineraler. Derudover har mange svampe et naturligt højt indhold af D-vitamin, som mange danskere får for lidt af.
4) Du kan spare på salt og kød med champignon
Tilberedte champignon har meget umami, som kan beskrives som en fyldig kødsmag. Derfor behøver du ikke bruge så meget salt i maden, da svampene i kraft af umamien giver smagsfylde og større tilfredsstillelse ligesom salt.
5) Du kan skære ned på kødet med champignon
Erstatter du en del af kødet i varme retter med champignon, får du retter med et lavere indhold af fedt og protein. Samlet set bliver energiindtaget dermed mindre*. Så vil du spise mindre kød, er det oplagt at "udbygge" dine kødretter med champignon.
6) Champignon kan forebygge, mindske eller kurere en række sygdomme
International forskning fra USA peger på, at champignon har en generel gavnlig virkning på sundheden. Et forsøg med mus på Arizona State University har vist, at den hvide og helt almindelige champignon er den svamp, der styrker immunforsvaret allermest. Forsøget viste at der udvikledes mindre betændelse og en bedre tarmsundhed efter indtag af champignoner.
Kilde: http://www.saeson-web.dk
Lektor Hanne L. Kristensen, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer.
* Kilde: Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
GÅ TILBAGE