Tidligere bragte vi en artikel om ’5 der gør en forskel’. I denne uge fortæller vi om yderligere 5 fødevarer, der kan være med til at nedsætte indtaget af pesticider med helt op til 75%.
10 der gør en endnu større forskel
29.10.2018Rødvin: Der bliver drukket rigtig meget rødvin i Danmark, men i 2016 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 64% af prøverne på ikke-økologisk rødvin. Det er rester, som hverken kan skylles eller skrælles væk. Så hvis du vil undgå pesticidrester, kan du kigge efter økologi-mærket næste gang, du indkøber rødvin til dit køkkens gæster.
Se vores udvalg af økologisk rødvin her
Salat: Salat er en grundbestanddel i en sund og varieret kost. Særligt i sommerhalvåret, hvor der er sæson for de grønne blade, er salaten svær at komme udenom. Salat er nr. 7 på listen over fødevarer, hvor danskerne får flest pesticidrester fra. Fødevarestyrelsen fandt i 2016 pesticidrester i 22% af dansk ikke-økologisk salat og i hele 59% af den udenlandske, ikke-økologiske salat. Det er tilladt at anvende nogle ganske få sprøjtemidler i den økologiske produktion, men det er alle midler, der også findes i naturen.
Se vores udvalg af økologisk salat her
Kartofler: Vi danskere fortærer hvert år store mængder kartofler. Nogle vil endda mene, at kartoflen er en del af vores kulturarv. Kartofler er sunde, men ifølge Fødevarestyrelsen er det bedst at vælge den økologiske slags, hvis du forsøger at undgå pesticidrester. Kontroller har nemlig vist, at 27% af de danske, ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Når du vælger at bruge økologiske kartofler i dit køkken, er du med til at beskytte naturen og grundvandet mod pesticider.
Se vores udvalg af økologiske kartofler her
Agurker: Vi bruger dem i salaten, oven på leverpostejen og spiser dem som snack, både rå og syltede. Agurker er en af de grøntsager, vi stort set alle kan lidt og spiser i rigt mål. Også her kan der være nogle pesticidrester at undgå, hvis du vælger den økologiske variant. I 2016 fandt Fødevarestyrelsen nemlig rester i 68% af ikke-økologiske agurker.
Se vores udvalg af økologiske agurker her
Kiwi: Vi danskere har taget kiwifrugten, med det flotte, grønne frugtkød og den friske smag til os. Kiwi bruges som mellemmåltid, i desserter, i salater og til ostebordet. Dog fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 49% af de ikke-økologiske kiwier. Samtidig viser undersøgelser foretaget af DTU Fødevareinstituttet, at selv om du spiser frugten uden skræl, kan du ikke være sikker på at undgå rester af pesticider. Derfor er det sikrest at vælge de økologiske kiwier.
Se vores udvalg af økologiske kiwi her
Kilde: Økologisk Landsforening - Ren Madglæde
GÅ TILBAGE