Europas Grønne Skattekammer

Europas Grønne Skattekammer

Vi har lige nu masser af spændende varer fra Europas største grønt-land. Læs med, og se, hvordan faglighed og vareudvalg går hånd i hånd.

Verdens største producent af grøntvarer, Spanien, et af de lande, som konsistent er i stand til at levere et nuanceret billede af smagfulde grøntvarer året rundt. I Fantastisk Frisk sortimentet er der i øjeblikket masser af spændende varer fra denne del af verden. ”Spanien er på mange måder vores grøntkammer, når vi går mod køligere tider heroppe nordpå”, fortæller Claus Jensen, Indkøbschef for Fantastisk Frisk Frugt & Grønt.

Varerne, der importeres fra Spanien, stammer især fra sydøstlige områder som Alicante, Almeria, Murcia og Valencia, som har særligt favorable betingelser for at dyrke grønt. ”Vi har producenter som både dyrker ved kysten og i bjergene. På den måde kan de lade vilkårene og sæsonerne bestemme hvad der giver mening at dyrke på deres forskellige landarealer” fortæller Claus. Nogle producenter flytter endda helt landsdel gennem året. ”Citrusfrugter dyrkes især i den sydøstlige del af Spanien, og når sæsonen er ved at være ovre for dem, har vi producenter, som rykker nordpå mod Catalonien for at fortsætte deres år. Her har de marker med æbler, nektariner og meget mere, som det samme mandskab er med til at dyrke og høste”, fortæller Claus.

Grøntklassikerne er de varer, Claus ser fortsætte med at være i høj efterspørgsel, men især frisésalat er en vare, der er kommet i særligt høj kurs. ”Frisésalat har en god struktur og en meget lækker lysegul midte, som restauranterne især gerne vil bruge hjertebladet fra”, fortæller Claus. Avocado er også en meget efterspurgt spansk grøntvare, hvor Claus fortæller, at man har dygtiggjort sig i at inddæmme vandet i de perioder, der er meget nedbør, så man undgår at bruge for meget kostbar vand under tørre perioder til dyrkningen af de tørstige avocadoer.

Grøntproducenterne håndplukkes af Claus og hans team og omfatter både de helt store producenter til små lokale avlere, der er gået sammen i større afsætningsfællesskaber, som nogle gange består af mod 200 grøntproducenter.

Generelt ser Claus, at der er en tendens, hvor avlerene bliver stadig større og stadig mere specialiserede. ”Deres volumen gør, at de virkelig kan gå ind kæle for detaljerne ved de grøntvarer, de dyrker, investere i moderne teknologi og meget mere”, fortæller Claus. ”Landbruget er, hvor det er i dag i Spanien, som et resultat af generationers hårdt arbejde og en enorm akkumulation af viden - og ikke mindst stolthed for faget, som gør, at de har en fantastisk forståelse for, hvordan man producerer grøntvarer af allerhøjeste kvalitet”, afslutter Claus.

Gå på opdagelse i vores webshop og find masser af spændende grøntvarer.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer