Flere fisk i de danske kantiner

Flere fisk i de danske kantiner

Partnerskabet for Fisk & Skaldyr hos Landbrug & Fødevarer står bag en analyse, der viser, at danskerne gerne vil spise mere fisk, og nye tiltag kan sikre, at der kommer mere fisk på tallerkenerne i de danske kantiner.

Hver dag spiser tusindvis af danskere mad i kantiner landet over. Kantinerne spiller derfor en vigtig rolle for sundhed og madvaner på de danske arbejdspladser. Selv om mange kantiner tilbyder en varm fiskeret på arbejdspladsen, har en ny analyse vist at der stadig er plads til forbedring.

Partnerskabet for Fisk og Skaldyr hos Landbrug & Fødevarer står bag en analyse, som er gennemført af YouGov, der viser, at danskerne gerne vil spise mere fisk. Faktisk mener hele 37% af de adspurgte at der serveres for lidt fisk på deres arbejdsplads. Analysen viser samtidig, at der er store geografiske forskelle på, hvor meget fisk der serveres i de danske kantiner rundt om i landet. I de nordjyske kantiner serverer 54% af kantinerne slet ikke eller i mindre grad en varm fiskeret. I hovedstaden serverer hele 72 procent fisk og fiskepålæg.

Kantinen må gerne inspirere
Hele 45 pct. af forbrugerne mener ifølge analysen, at kantinen har en rolle i forhold til at inspirere og minde dem om at spise fisk. ”Kantinerne kan derfor med god mening fortsat arbejde på at få mere fisk på menuen – og gøre serveringen inspirerende og indbydende og italesætte sæsonens lækre fisk”, fortæller chefkonsulent Lone Marie Eriksen, Partnerskabet for fisk & skaldyr, Landbrug & Fødevarer.

39 pct. mener også, at hvis kantinen tilbød dem at tage smagfulde retter med fisk med hjem til aftensmad, ville de gøre brug af det, imens 35 pct. ville benytte sig af opskrifter fra kantinen. Kantinen kan dermed have en aktiv rolle og være inspirationskilde for danskerne, når det kommer til at få fisk på middagsbordet derhjemme.

Fødevarestyrelsen sætter fokus på fisk i kantiner via Måltidsmærket. Med Måltidsmærket og principperne bag løftes hele udbuddet af mad i en sundere retning – og ikke kun den enkelte ret. Serverer en kantine f.eks. frokostretter, skal der være fisk på menuen mindst én gang ugentligt. ”Fødevarestyrelsen anbefaler at kantiner med frokostordninger har fisk på menuen mindst én gang ugentligt. Serverer kantinen rugbrød og pålægsbuffet, anbefales det at fisk tilbydes dagligt”, forklarer projektleder Helle Søballe Nybo, Sund mad og Kommunikation, Fødevarestyrelsen. Find anbefalingerne til kantinemaden på www.altomkost.dk

Fiskedag om onsdagen
Når det kommer til at opretholde en sund livsstil, betyder kantinens udvalg mere, end vi måske umiddelbart går og tror. ”Fisk skal være at finde i kantinerne, når det er dér, mange danskere spiser et af dagens primære måltider. Derfor har vi blandt andet i Compass Group Danmarks kantiner én fast fiskedag om ugen i næsten alle vores kantiner landet over”, udtaler kunde- og cateringekspert Ulrik Nielsen, Compass Group, der er Operations Excellence Manager. ”Kantinerne har kompetencerne til at lave lækker fisk og til at bruge det brede udvalg af sæsonens gode fisk, uden at det behøver at være alt for avanceret," fortæller Ulrik. Spørger man de spisende gæster rundt om i kantinerne hos Compass Group, siger de fleste også, at de godt kan lide fiskedagen, som typisk er onsdag. ”Langt de fleste synes, at det er en dejlig nem måde at få fisk på. Især fordi det godt kan være lidt svært for folk selv at finde på måder at tilberede fisk på til hverdag. Så hvis fiskeretterne, der serveres, falder i god jord hos medarbejderne, og de tilmed synes det ser overskueligt ud at tilberede, kan det være med til inspirere dem til selv at lave retten derhjemme” afslutter Ulrik. 

Opskrifter med sæsonens fisk kan findes på www.fiskikantinen.dk og ikke mindst i vores opskriftsunivers Opskrifter til Professionelle. 

Find masser af Fantastisk Frisk Fisk & Skaldyr på vores webshop lige her. 

GÅ TILBAGE