10 ting du måske ikke vidste om fisk

10 ting du måske ikke vidste om fisk

Vidste du, rødspætter er blinde om natten, og at nogle fisk har 4 gange flere smagsløg end mennesket?

Rødspættens syn
Rødspætten er blind om natten, men har om dagen, et fremragende syn.

Fra salt til ferskvand
Laksen er en anadrom fisk, hvilket betyder, at den går fra salt- til ferskvand for at gyde. Laksens yngl svømmer senere tilbage til saltvand, hvor den vokser op.

Hårdføre laks
Laks er i stand til at leve i mange forskellige omgivelser – alt fra floder, søer, flodmundinger og koralrev til det åbne hav.

Nok til at nedlægge en hest
Elektriske ål har kraft nok i deres 600 volt stød til at nedlægge en hest.

Havets hurtigste
Tun er havets olympiske svømmere og kan opnå en topfart på hele 54 kilometer i timen. Den er i god form sammenlignet med mange andre fisk og kan via en effektiv iltoptagelse holde sine muskler varme over lange afstande.

Fantastiske Smagsløg
De fleste fisk har smagsløg overalt på kroppen – det giver dem bedre vilkår for at finde føde. En malle har over 27.000 smagsløg – et menneske har kun omkring 7.000.

Nogle drikker mere end andre
Fisk, der lever i saltvand, har behov for et større væskeindtag end fisk, der lever i ferskvand. Det skyldes salten i vandet, der driver fiskens mindre saltholdige vand i kroppen ud.

Kend dem på formen
Fisk der har tynde finner med en delt hale, indikerer at de kan bevæge sig meget hurtigt eller har behov for at tilbagelægge større distancer. Fisk der lever nær klipper og rev tæt på havbunden har ofte brede finner og en stor hale.

Kæmpestimer
Stimer med sild kan indeholde op til 3 milliarder fisk i en enkelt stime. Det svarer til en stime, der måler 4,8 kubikkilometer. Det er fisken i midten, der styrer stimen, og fiskene yderst bliver guidet af dem, der ligger ind mod midten.

En stor verden
Man har kendskab til mere end 32.000 forskellige fiskearter – og nye bliver opdaget hele tiden. Kun 1% af verdenshavet er udforsket, så der er med garanti nye arter, der venter på at blive opdaget.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer